Sevärdheter

Sevärdheter finns det många av i Rättvik. Här är en lista av några dem vi tycker är bäst. Alla sevärdheter hittar ni på kommunens hemsida, tyck på länken längst ned, så kommer ni direkt dit.

Rättviks Gammelgårds Fädbodställe

Promenadväg utefter Siljan till Gammelgården. Fäbodställe anslutning till Gammelgården. Kafé vid Gammelgården. Ett typisk fäbodställe med en samling funktionsbyggnader i olika stilar och tekniker från 1500- till 1800-tal. Äldsta byggnaden dendrokronologiskt daterad till 1586/87.
Läs mer här!

Långbryggan

Långbryggan hittar du mitt på standen vid siljan. Mittemot centralstationen. Långbryggan är 628 m lång och byggdes år 1895 som angöringsplats för ångaren "S/S Rättvik", som gick i trafik på Siljan 1895 till 1950-talet.


Naturmuseum

Vasagatan 1, i Rättvik.
Följ Rättvik på en resa från Jordens födelse fram till idag. Utställningen i Rättviks naturmuseum skildrar i sin huvuddel Siljansbygdens tillkomst. Museet är inrymt i Rättviks kulturhus och har samma öppettider som resten av huset.
Läs mer här!


Rättviks kulturhus

Vasagatan 1, i Rättvik.

Rättviks kulturhus är en samlingspunkt med bibliotek, naturmuseum, konsthall och bildarkiv. I hörsalen arrangeras program för alla åldrar. Välkommen till barnteater, konserter, bildvisningar, föredrag och utställningar!
Läs mer här!


Rättviks kyrka, kyrkstallar

Rättviks kyrka med anor från 1200-talet. Kyrkan är tillbyggd flera omgångar och nuvarande exteriör är från 1793. Korkåpa och träfigurer finns bevarade från medeltidskyrkan.

I tornet hänger Dalarnas äldsta klocktrio.
Storklockan från 1593 är stämd i f (överton a), vikten är 2 000 kilo.
Mellanklockan från 1622 är stämd i g (överton diss), vikt 1 000 kilo. 
Lillklockan från 1628 är stämd i aiss (överton e), vikt 600 kilo.
Predikstolen är från 1600-talet och altaruppsatsen från 1700-talet.
Läs mer här!


Springkällan

Ett stort meteoritnedslag inträffade i dessa trakter för 360 miljoner år sedan. Det medförde att berggrund av kalk-, ler- och sandsten har bevarats nedsänkt och omkastad i en ringformig dalgång. Denna unika geologiska formation kallas Siljansringen.

Läs mer här!


Stiernhööksstenen

Minnet av den berömde vetenskapsmannen har hedrats genom att på hans födelseplats resa en minnessten 1896, vid 300-årsminnet av Johan Olofsson Stiernhööks födelse.
Läs mer här!


Vidablick

Det har genom tiderna varit ett populärt utflyktsmål. Från tornet ses den geologiska formationen Siljansringen och kyrkorna i Rättvik, Boda och på Sollerön. Vid riktigt klart väder lär det gå att se Städjan i norra Dalarna med kikare.

Läs mer här!


Wasastenen

Söder om kyrkan restes Wasastenen år 1893 till minne av Gustaf Wasas första tal till dalkarlarna på kyrkvallen år 1520.

Läs mer här!